top of page
LOGO A3.png
פרויקטים
שימור ומחקר
Mandler 3 מוצע.jpg

בית נגה

בית מקלט ל-12 נשים המכורות לסמים ולאלכוהול

הפרויקט: שיפוץ ועיצוב בית מקלט לנשים מכורות, הראשון מסוגו בדרום הארץ. "לקבל כל אישה, בכל זמן, לתת מענה של קורת גג, מקלט בטוח, ארוחה חמה, טיפול רפואי, טיפול נפשי, תמיכה מנשים אחרות, חיבוק, נחמה, אהבה וריפוי" (ד"ר ענת גור, מנהלת "חכמת נשים")
שטח: 330 מ"ר

מיקום: באר שבע

הושלם: 2020

צילום: יוליה ריידר

המרכז נועד לקבל נשים מכורות במצבי חירום, מכל הארץ, הנזקקות למקלט של מספר חודשים, ובזמן זה להתחיל איתן תהליך שיקומי ולמצוא להם מסגרת תומכת להמשך דרכן. 

הבית מחולק על פני 2 קומות וקומת מרתף חלקית, ולפני השיפוץ היו בו חדרים רבים וחללים ציבוריים סגורים ומופרדים, מה שהפך אותו לחשוך יחסית. 

החללים הציבוריים נפתחו והפכו למרחבי שהייה, שייתנו לכל מי שנכנסת תחושה ש"הגיעה הביתה" בכל פעם מחדש.

המרתף בעל הכניסה הנפרדת מאפשר יצירת "מרכז קליטה" וקבלה של דיירות חדשות, בהפרדה מוחלטת מהבית המרכזי וכולל מקום לישון ולהתרחץ, בכל שעה ובכל יום שיזדקקו לכך.

גרם מדרגות בכניסה מחלק את קומת הקרקע לאזור ציבורי מצד אחד ולחדרים פרטיים מהצד השני. גרעין התנועה נצבע בגוון בהיר שמשתנה בין חום לאפור בהתאם לאור החם ולתאורת השמש לאורך שעות היום. הצבע הזה מלווה את מהלך המדרגות ואת המרחבים המשותפים וקושר ביניהם.

המטבח הסגור הושמש מחדש כמטבח פתוח לסלון עם אי גדול, שייצר הזדמנויות לפעולות ביתיות משותפות בין הדיירות. ממנו ניתן להשקיף אל פינת האוכל, הספרייה וסלון רחב ידיים ובו מגוון אפשרויות ישיבה שונות.

התפיסה של התכנון היא חיבור מקסימלי במרחבים השונים בין הנשים, באווירה נינוחה וחמה, שמקנה שקט מצד אחד ומעניקה כוח מצד שני. מעבר למחשבה האדריכלית על פתיחה והארה של המבנה, היה צורך לבחור בריהוט פרקטי שיישמר לאורך זמן וישרת היטב את הדיירות המתחלפות. בניגוד לדעה הרווחת לפיה כדאי לבחור בריהוט כהה כריהוט עמיד, היה לנו חשוב לבחור בריהוט בהיר ומאיר, שלא ייתן את התחושה ה"מוסדית" אבל יהיה איכותי וניתן לתחזוקה. הנחה אותנו קו עיצובי מודרני, נשי ורך, ששואב השראה מאווירת הדרום המדברי, כדי לחבר את הנשים המתגוררות בבית באותה העת למקום הייחודי בו הן נמצאות.  לכן, בחרנו בפלטת גוונים חמה בגווני אדמה בשילוב עם חומרים טבעיים כמו עץ, קש ובטון.

נשים שנמצאות בתהליך גמילה זקוקות לתהליך של העצמה וצמיחה, לצד החלמה, שמאפשרים להן לחזור להיות הן עצמן כנשים וכבנות אדם בעלות ערך ומשמעות. עבור נשים מכורות לסמים ולאלכוהול, חלקן אף חוו אלימות במשפחה או הגיעו מרקע של זנות, קיים ללא ספק קושי במעבר מהחיים הקודמים לחיים עם נשים נוספות למשך מספר חודשים, עד שיופנו למסגרות טיפוליות מותאמות וישתלבו בחזרה בחברה.

היה חשוב לנו להבין את התהליך שהן חוות וליצור אדריכלות שתכבד אותן ואת המסגרת אליה נכנסו, תעניק תחושה מחבקת ומכילה במקביל לתהליך המורכב שהן עוברות. לכן התכנון והעיצוב נעשו במשותף עם כל הגורמים היוזמים והמעורבים, כשכולם מבקשים לתת לדיירות החדשות את התחושה הטובה ביותר.

ראינו בתהליך הזה גם פרוייקט מקצועי וגם שליחות חברתית, עם אמונה בכוחו של עיצוב לשנות, לרפא ולחזק.

bottom of page