LOGO A3.png
פרויקטים
שימור ומחקר

הוסטל גלים

פרוייקט ייחודי המיועד לצעירים המתמודדים עם קשיים נפשיים

הפרויקט: שיפוץ ועיצוב בתקציב מינימלי של מבנה לשימור בן כ-100 שנה, לשיפור איכות חיי הדיירים
שטח: 480 מ"ר

מיקום: המרכז ההיסטורי של תל אביב

הושלם: 2019

צילום: יוליה ריידר

הוסטל גלים הוא חלק מקומפלקס של שני מבנים היסטוריים, ומשמש כמבנה הראשי בהוסטל לשיקום נפשי. 

זהו בניין אקלקטי מעורר השראה בן 3 קומות, הסמוך לדירת המעבר וחולק איתה חצר אחורית. מבנה זה, המוכרז לשימור, השתנה עם השנים ונערכו בו סגירות, חלוקות ושינויי פנים רבים, אשר לשמחתנו לא פגמו בחזיתות ההיסטוריות או בפרטים האדריכליים המרכזיים, אך יצרו בו תחושה סגורה, אפלה ו"מבוכית".
תוכניות הבנייה המקוריות משנות ה- 20 תאמו לחזון העכשווי שלנו: חלל מרכזי גדול, משותף, במרכזה של כל קומה, וסביבו
חדרים קטנים יותר אשר ייעדנו להיות חדרי שינה פרטיים לדיירים:

בקומת הכניסה סלון, בו עיצבנו רהיט המשמש ספסל עם מקומות ישיבה לכל דיירי המתחם במפגשים שבועיים וגם כספרייה לספרים, משחקים ואיחסון. בקומה זו מוקמו גם חדרי צוות ההוסטל, שכוללים חדרי עו"ס ומנהלת, וחדר למדריכים ששוהים בתורנויות רצופות עם הדיירים, וזקוקים לחדר רחצה צמוד ונפרד.

בקומה הראשונה מתפקד החלל המשותף כמטבח פתוח עם אי ומשמש את הדיירים לבישול משותף ולמפגש. קיר גיר מגנטי להעברת מסרים תפעוליים של הצוות אל הדיירים, להעצמה וליצירתיות, מספק להם מקור לביטוי אישי נוסף.

בקומה העליונה ביצענו פתיחה חלקית בלבד של קיר המסדרון, שכן החדר המרכזי מיועד לסדנאות, ללמידה ולמפגשים טיפוליים.

בכל קומה שברנו את הקיר שחסם את הגישה מחדר המדרגות אל המרחב המשותף, כך הוסרה תחושת המחנק, המבנה הואר, השתפרה בו זרימת האוויר והתקבל מבט שחוצה את כל הקומה מקצה לקצה. התקרות הגבוהות והחלונות הרבים ששוקמו ונצבעו מחדש, הדגישו עד כמה השינוי המבני הקטן הזה עשה שינוי תחושתי עצום.

גם במבנה זה גילינו בתהליך בחירות מקוריות שתאמו את בחירותינו העכשוויות, לא רק בתחום העיצובי אלא גם בתחום החברתי: חדרי השינה העכשוויים היו בעבר חדרי שינה במלון "אלנבי" ששכן במבנה, ובמיקום המטבח החדש שבנינו, "ליבו" החברתי של הבית, פעלה שנים רבות מסעדה אשר שירתה את כל תושבי האזור והיוותה עבורם מקום מפגש.

על מנת שהסיפורים ההיסטוריים שליוו את שני המבנים לא יישכחו, הם קיבלו ביטוי באמצעות מסגרות גדולות התלויות בנקודות מרכזיות בבית, ובהן צילומים היסטוריים של המבנה ומידע הנוגע לאירועים שהתרחשו בו.

 

חלק מהאתגר (ומהקסם) בתהליך השיפוץ היה ביצועו תוך כדי נוכחות הדיירים. צוות המקום לימד אותנו את הבקשות, הצרכים והרצונות הנכונים למסגרת כזו, והפגיש אותנו עם דיירים מקסימים שהתרגשו מאוד להיות חלק מהתהליך התכנוני ומגיבוש השפה העיצובית שתעניק להם תחושה מרגיעה ותספק להם גם פלטפורמה לביטוי אישי כך ש"ירגישו בבית" ככל הניתן.

גלים-קומת קרקע אחרי.jpg
גלים-קומה א אחרי.jpg